Teruja melihat resepi terbaru daripada kak ita dari blog masam manis. Hati pon berkobar-kobar ingin mencuba. Kebanyakkan resepi yang dikongsi melalui blog kak ita memang tidak menghampakan. Sentiasa menjadi dan senang untuk diikuti. Tq kak ita yang sudi kongsi ilmu yang sangat bermanfaat ni. Memang seronok menyediakan resepi ni. Kanak-kanak mesti suka. I love baking...jom lihat resepi mudah ni yea....
Resepi Kek Milo 3 Minit |
Gambar diambil mengunakan Samsung Note2. Maaf lah kalau tak berapa nak cantik ye..:). Yang penting bahan-bahannya tu dah nampak kan...:).
Bahan--bahan
4 sudu besar Tepung Gandum
4 Sudu besar Milo
4 Sudu besar Gula Kastor
4 Sudu besar Susu segar
4 Sudu besar Minyak Jagung
1 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil perasa vanilla
1 Biji telur
Cara-cara penyediaannya
1. Ayak tepung bersama serbuk penaik.
2. Satukan tepung dan serbuk penaik yang telah diayak bersama-sama semua bahan diatas.
3. Kacau hingga sebati dan bancuhan bertali bila dilayangkan ke udara.
4. Sediakan bekas ramekin iaitu bekas tahan panas dalam microwave/oven. Jika tiada boleh gunakan bekas cupcake juga.
5. Masukkan bancuhan dalam bekas separuh sahaja kerana kek akan naik.
6. Bakar dalam microwave selama 3 minit / Oven 15 minit 175c. Pastikan masa 3 minit betul ya, kalau tak kek akan keras.
Kek Milo 3 Minit |
Tadaaaa....dah siap. Sebagai hiasan sirap coklat dan coklat beras warna warni tu ataupun ikut kreativiti masing-masing. Coklat tu meleleh dan tak berapa nak cantik sebab terlalu teruja nak menghias panas-panas.....haha..amik kau! Tapi memang sedap bila dimakan panas-panas tau....
Untuk pengetahuan, resepi bancuhan diatas cukup-cukup untuk hidangan 3 mangkuk ramekin saiz sederhana sahaja.
Kek Milo 3 Minit |
Wau nampak tak kek yang berongga-rongga di dalam tu. Cubaan pertama.....maknanya dah jadi menurut kak ita masam manis. Thanks a lot kak. Aktiviti yang bermanfaat untuk hari minggu, masak...makan....masak...makan...:D. Menjamu selera bersama ibu tercinta. Nanti nak cuba resepi lain pula..
Adios....wasalam...selamat mencuba :)
No comments:
Post a Comment